Vítejte u prvního článku týkajícího se zdravého životního stylu. Myslíme si totiž, že k výkonu role manažera nepotřebujete jen odborné znalosti, ale také se starat o svoji „tělesnou schránku“.
Vědci odhalili, že nezdravá strava a špatný životní styl zaměstnanců velmi snižuje jejich pracovní produktivitu a taky úspěch v kariérním postupu!
Vědci z Brigham Young University udělali v roce 2012 studii, kde se zabývali vlivem stravy na pracovní produktivitu zaměstnanců. Týkalo se to jak žen, tak i mužů. Konkrétně studie zjistila, že zaměstnanci, kteří jedí nezdravou stravu, mají o 66 % nižší produktivitu během pracovní doby. Dále se zjistilo, že ti zaměstnanci, kteří pravidelně nesportují, mají o 50 % nižší produktivitu než ti, co pravidelně sportují a dělají ozdravné cvičení. Studie, která byla založena na průzkumech 19.803 zaměstnanců pracujících ve třech velkých, geograficky rozptýlených společností, byla publikována v časopise péče o zdraví obyvatelstva.
„Náš výzkum potvrzuje, že ztráta produktivity zaměstnanců je spojena s nezdravým životním stylem a přítomností chronických onemocnění,“ řekl Dr. James Pope, viceprezident a hlavní vědecký pracovník společnosti Healthways spolupracující na výzkumu s Brigham Young University.
„Tyto informace jsou významné, protože je evidentní, že stoupá počet zaměstnanců, kteří mají přebytečný tělesný tuk, špatnou stravu, diabetes a sedavé zaměstnání.“
Studie rovněž odhalila, že ztráta produktivity byla nejvyšší u zaměstnanců ve věku mezi 30 a 39 roky. U pracovníků s věkem nad 60 let byla ztráta nejméně patrná.
Nejhorší pokles produktivity je u kancelářských profesí
Zpráva zjistila, že zaměstnanci kancelářských profesí nebo pracovníků v průmyslu, služeb a dopravy mají nejvyšší pokles pracovní produktivity. Naopak u profesí jako lesnictví, rybolov, stavební a těžební průmysl byl pokles nejnižší.
„Je důležité, že se společnosti mohou hlouběji podívat na ztrátu produktivity svých zaměstnanců, měřit a pochopit dopad, který to má na celou firmu,“řekl Jerry Noyce, generální ředitel organizace pro výzkum zlepšení zdraví.
„Podnikatelé mají možnost snížit faktory, které výrazně ovlivňují pokles produktivity zavedením komplexní péče o zaměstnance, nabídkou zdravé stravy na pracovišti, wellness programy, semináře a osobní koučing pomocí specialistů, což může vést k lepší spokojenosti pracovníků, produktivity a ziskovosti pro zaměstnavatele,“ řekl Jerry Noyce.
V dnešní době je na vzrůstu objednávání si výživových specialistů a koučů zdravého životního stylu u velmi vytížených lidí. Tento trend je velmi patrný hlavně u žen (vycházím ze statistik při spolupráci ve firmách).
Úspěšná žena i muž, kteří chtějí skvěle a mladě vypadat, cítit se svěže, eliminovat výskyt nemocí, mít úspěch po pracovní stránce, mít energii na rodinu a děti, chápou, že je proto potřeba něco udělat a vše mít individuálně nastaveno.
Je to o začlenění nových návyků do života. Jak z hlediska detoxikace, stravy, cvičení, relaxačních a energetických cvičení z řad čínského a indického cvičení, práce se stresem a bylinek. A to nějaký čas vezme, než se to stane součástí vašeho života. Ale vy i kouč zdravého životního stylu jste jeden tým, takže to jde mnohem lépe. Společná práce na zavedení nových návyků většinou bývá v místě zaměstnání, takže je to efektivní i z hlediska času.
Zdroje obrázků:
Titulní: Flickr – Daniel Go, Chinese Food (license Creative Commons)
Prostřední: pakorn/ FreeDigitalPhotos.net
Dolní: KEKO64 / FreeDigitalPhotos.net