Školící plán – nemusí být drahý

Je září a většina firem s povzdechem začíná připravovat školící plány pro své zaměstnance na následující rok. Obavy HR oddělení i managementu jsou většinou velmi podobné – školící plán je totiž často vnímám jako nutné zlo, formální a ne příliš reálný soupis externích a legislativních školeních, které firmu budou stát hodně peněz a přínos pro zaměstnance a jejich práci nebude velký.

Pojďme se spolu podívat na různé formy osobního rozvoje, které může firma využívat. Často jsou níže uvedené varianty levnější a jejich přínos je skutečně hmatatelný.

Jak tedy na to?

Základem je vědět,  co od kterého zaměstnance očekáváte. Víte jaké znalosti má a jaké znalosti potřebuje? Víte jaké znalosti mu chybí nebo jsou nedostačující? Pokud ano, skvělé – víte co chcete, teď jen najít způsob, jak toho dosáhnout. Pokud ale nevíte, je potřeba začít od začátku – prostě si říct, kde právě teď jsme, kde chceme být a pak si naplánovat, jak se tam dostat. Ideální příležitostí pro takovou analýzu jsou hodnotící rozhovory.

Pokud už tedy víte, co chcete a máte i zmapované mezery ve znalostech a dovednostech, je na čase hledat způsoby, jak vše doplnit a zajistit, že Váš člověk bude zvládat úkoly, které mu zadáváte a že je bude plnit správným způsobem.

V tomto článku jen lehce nastíníme možné formy vzdělávání, o kterých se často ví, ale zaměstnavatelé je málo využívají. V dalším článku se pak na některé formy podíváme trochu blíž.

Jednou z častých forem interního vzdělávání je rotace – jednoduše zaměstnance posadíte do jiného oddělení, aby poznal práci ostatních a začal lépe vnímat souvislosti mezi svou prací a potřebami kolegů – a náklady? Vlastně jen ty mzdové.

Předávání zkušeností – potřebujete, aby Váš člověk lépe zvládal práci s excelem? Poohlédněte se ve své firmě. Určitě se tam najde člověk, který s excelem umí. Požádejte ho, aby se hodinku týdně věnoval kolegovi a vysvětlil mu a ukázal právě to, co k práci potřebuje. Ušetříte tak za univerzální kurz a navíc Váš člověk získá právě ty dovednosti, které potřebuje a naučí se je na svých vlastních tabulkách.

Týmové projekty – zařaďte svého člověka do projektového týmu, dejte mu určitou odpovědnost, pomozte mu seznámit se s prací ostatních, dejte mu šanci zažít si, jaké to je být součástí týmu a něco tvořit.

Delegování – předejte svému člověku nějakou činnost, kterou by mohl dělat namísto Vás. Ano chvíli Vás to bude bolet, protože všichni míváme pocit, že jen my to děláme nejlíp. Možná budete překvapení, protože často zjistíte, že Váš člověk to dělá ještě lépe a efektivněji než vy.

Stáž – obdoba rotace, jen svého člověka zkuste poslat namísto jiného oddělení na jinou pobočku máte-li tu možnost. Pozná nové lidi, nové procesy, třeba jiný styl vedení lidí…

Sdílení best practices – máte možnost se setkávat s kolegy z okolních firem, nebojte se toho. Pokud to jde, sdílejte informace. Často taková mezifiremní spolupráce přináší i nové obchodní možnosti.

No a když takový školící plán doplníte o pár externích školení zaměřených na hard znalosti a o potřebná legislativní školení, zjistíte, že rozpočet na školení není nikterak vysoký. Pak ještě zbývá využít možnosti dotací z ESF a máte hodně muziky za málo peněz. Jen se nebát využívat interní zdroje.


Photos courtesy of and copyright Free Range Stock, StartupStockPhotos,

Photos 40 556

www.freerangestock.com

 

 

Sdílet na:
Šárka Sehnalová

Šárka Sehnalová

Šárka je momentálně na rodičovské dovolené a zároveň pracuje na částečný úvazek jako mzdová účetní firmy T.RAD Czech s.r.o. Před nástupem na RD byla v této firmě 8 let zaměstnaná na pozici HR specialisty a měla krom mzdové agendy na starosti kompletní HR aktivity. Dálkově vystudovala obor personální management a organizační rozvoj na Masarykově univerzitě v Brně. Má ráda svou práci hlavně pro její rozmanitost a neobvyklé situace, se kterými se musí poprat.

Komentář